Preskocit navigáciu

Príslušníci veliteľstva síl darovali najcennejšiu tekutinu


Príslušníci veliteľstva síl darovali najcennejšiu tekutinu

Bez nároku na finančný príspevok darovalo dňa 23. júla 2014 v Národnej transfúznej stanici Trenčín dobrovoľne krv 5 príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory OS SR, vrátane veliteľa síl plukovníka Martina Stoklasu. Týmto šľachetným krokom sa rozhodli darovať najvzácnejší dar, ktorého jedinečnosť spočíva v tom, že sa nedá ničím nahradiť, pričom môže zachrániť obeť úrazu, pomôcť predčasne narodenému dieťaťu, alebo byť rozhodujúcim faktorom pri urgentných operáciách.
„Darovanie krvi je skutočným darom života, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť. Aj Vaše rozhodnutie darovať krv môže rozhodnúť o osude iného človeka, alebo Vašom a Vášho blízkeho a zachrániť mu život, pričom týmto spôsobom obohacujú príslušníci veliteľstva Síl výcviku a podpory na základe schváleného 54. doplnku k nariadeniu NGŠ OS SR postupne nielen štruktúry Pozemných síl, ale aj tých občanov Slovenskej republiky, ktorí to najviac potrebujú“, dodal s úsmevom plukovník Stoklasa priamo po odbere.
Krv tvorí 8-9% hmotnosti tela, čo predstavuje asi 5-6 l. Ženy majú v priemere asi o 10% krvi menej ako muži, pričom zabezpečuje mnohé funkcie, ako napríklad transport kyslíka z pľúc ku tkanivám a orgánom, zber CO2 z tkanív a jeho prenos do pľúc, či obranu pred cudzorodými organizmami a látkami. Darcom krvi môže byť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov (pri opakovanom darovaní do 65 rokov), pričom muži môžu darovať krv maximálne 4x do roka, ženy maximálne 3x do roka.


Príslušníci veliteľstva síl darovali najcennejšiu tekutinuPríslušníci veliteľstva síl darovali najcennejšiu tekutinuPríslušníci veliteľstva síl darovali najcennejšiu tekutinuPríslušníci veliteľstva síl darovali najcennejšiu tekutinuPríslušníci veliteľstva síl darovali najcennejšiu tekutinu2Príslušníci veliteľstva síl darovali najcennejšiu tekutinu2Príslušníci veliteľstva síl darovali najcennejšiu tekutinu2

Autor: kpt. Ing. Ján Brezula , Foto: kpt. Ing. Ján Brezula - Dátum: 23.07.2014
Čítanosť: 33486
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share