Preskocit navigáciu

Príslušníci jednotky NATO DCM-C z Ružomberka zabezpečujú medzinárodné cvičenie


Príslušníci jednotky NATO DCM-C z Ružomberka zabezpečujú medzinárodné cvičenie

Príslušníci NATO Nasaditeľného modulu KIS (DCM-C) z Ružomberka, ktorý je súčasťou 3. NATO Spojovacieho práporu v Bydgoszczi zabezpečujú počas nasledujúcich dní cvičenie NATO Steadfast Juncture 2012.

Steadfast Juncture 2012 (SFJE 12) je cvičenie veliteľského prvku, cieľom ktorého je certifikácia Spoločného veliteľstva síl NATO v Neapoli tak, aby bolo schopné velenia a riadenia medzinárodných síl nasadených v rámci NRF (NATO Response Force) 2013. Cvičenie sa vykonáva na leteckej základni AMARI v Estónsku. Námetom cvičenia je fiktívna operácia NATO ako odpoveď na krízovú situáciu.

Cvičenia sa zúčastňuje 6 príslušníkov DCM-C z Ružomberka. Ich úlohou počas cvičenia bude zabezpečiť pre cvičiace veliteľstvo komunikačné a informačné služby v plnom rozsahu ako aj správu a administráciu nasadených IT technológií.

Pre odborníkov na komunikačné a informačné systémy má cvičenie niekoľko etáp. V prvej etape, ktorá trvala od 25.9.2012 do 6.10.2012 si v priestore 3. NATO spojovacieho práporu v Bydgosyczi prebrali techniku a vykonali kontrolu funkčnosti, základné nastavenie ako aj replikáciu dát.

V druhej etape sa dňa 7.10.2012 presunuli s technikou do Estónska, kde zostavili komunikačné a informačné prostredie veliteľstva, rozvinuli pracoviská a otestovali funkčnosť.

V tretej etape v dňoch 1.11.2012 až 8.11.2012 sa budú podieľať v rámci hlavnej časti cvičenia na zabezpečení nepretržitej komunikačnej a informačnej podpory príslušníkov cvičiaceho veliteľstva.

Po cvičení čaká príslušníkov DCM-C etapa stiahnutia nasadených technológií a návrat do domovskej posádky v Ružomberku dňa 17.11.2012.



Autor: ZaMKIS - mjr. Aurel Sabó , Foto: ZaMKIS - Dátum: 26.10.2012
Čítanosť: 11906
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share