Preskocit navigáciu

Náčelník Generálneho štábu OS SR navštívil Spojené štáty americké


Náčelník Generálneho štábu OS SR navštívil Spojené štáty americké

Po prvý krát od ustanovenia do funkcie v máji tohto roka navštívil generálporučík Zmeko nášho strategického partnera. Na úvod návštevy náčelník generálneho štábu absolvoval stretnutie s veliteľom Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu generálom André Lanatom, s ktorým prerokoval výzvy stojace pred ozbrojenými silami vo svetle súčasnej bezpečnostnej situácie ako aj transformačných procesoch aliancie.

Generálporučík Zmeko počas druhého dňa svojej pracovnej cesty do USA rokoval vo Washingtone s riaditeľom Agentúry pre obrannú a bezpečnostnú spoluprácu (DSCA) generálporučíkom Charlesom Hooperom. Hlavnou témou rokovania bol rozvoj spolupráce v oblasti modernizácie ozbrojených síl prostredníctvom programov FMS a podrobnosti pripravovaného programu akvizície lietadiel F-16. Výsledky rokovania sú zárukou, že výcvik pozemného aj leteckého personálu bude detailne zladený s predpokladanými dodávkami nových lietadiel tak, aby okamžite po ich dodaní boli vzdušné sily schopné dosiahnuť plnú operačnú spôsobilosť. Týmito opatreniami sa dosiahne plynulý prechod na novú leteckú techniku a zabezpečenie plnenia úloh ozbrojených síl pri ochrane a obrane vzdušného priestoru SR. Americký partner zároveň prijal pozvanie osobné pozvanie generálporučíka Zmeka na návštevu SR v priebehu budúceho roka.

Náčelník generálneho štábu sa zároveň vo Washingtone zúčastnil na konferencii C-VEO za účasti viac ako 70 krajín na úrovni náčelníkov generálnych štábov. V rámci konferencie zároveň rokoval s riaditeľom pre strategické plánovanie armády USA generálporučíkom Richardom D. Clarkom. Prerokované boli oblasti transformácie ozbrojených síl, rozvoj síl pre špeciálne operácie a možnosť podpory USA v rámci validácie štruktúry ozbrojených síl Slovenskej republiky. Keďže USA disponujú požadovanými expertmi, bola prisľúbená účasť ich plánovacieho tímu na spoločných aktivitách v roku 2019. Generálporučík Zmeko sa neformálne stretol aj s náčelníkom zboru náčelníkov štábov armády USA generálom Jozephom F. Dunfordom, ktorý zároveň poďakoval za naše príspevky do prebiehajúcich aliančných operácií. Generálporučík Zmeko ho informoval o cieľoch svojej pracovnej cesty do USA, o aktivitách ozbrojených síl v roku 2019 a ich podpore zo strany USA.
Posledné dni cesty do Spojených štátov amerických boli na základe pozvania generálmajora Courtneyho Carra TAG INNG venované v dňoch návšteve štátu Indiana. Partnerské delegácie rokovali na veliteľstve INNG v Indianapolise so zameraním sa na štruktúry INNG, jej poslanie a úlohy, plánované organizačné zmeny a modernizačné programy, pripravované nasadenie do zahraničných operácií.

Obaja partneri osobitne prerokovali rozvoj 25-ročnej spolupráce INNG s OS SR, pričom zhodnotili význam tohto strategického partnerstva, ktoré bolo v predchádzajúcom týždni prostredníctvom veľvyslanca USA na Slovensku ocenené aj Wilsonovou cenou v kategórii bezpečnosť. S poukázaním na úspešné spoločné výcvikové aktivity v roku 2018, osobitne účasť jednotky INNG na cvičení SLSD, boli prerokované zámery ich pokračovania v roku 2019 rovnako na území Slovenskej republiky, tak aj v štáte Indiana. Pri prezentácii spôsobilostí 122. stíhacieho krídla INNG tu v nasledujúcom období existuje aj silný potenciál spolupráce pri zavádzaní nových lietadiel F-16V do výzbroje OS SR.

Na základni 38. brigády bojového letectva INNG v Shellbyville sa delegácia NGŠ OS SR oboznámila s prevádzkovanými typmi vrtuľníkov UH-60 a UH-72 a ich úlohami v rámci INNG. Americkí piloti aj pozemný personál veľmi pozitívne hodnotí nové partnerstvá s vzdušnými silami OS SR v oblasti výmeny expertov a skúseností, keď obe zložky v súčasnosti používajú rovnaký typ najnovšej verzie viacúčelového vrtuľníka UH-60M. Zároveň ocenili mimoriadnu profesionalitu slovenských vojakov, či už počas prebiehajúcich výcvikov, ako aj počas rokovaní k organizácii výcviku a výmeny skúseností.

Na výcvikovej základni Camp Attenbury sa slovenská delegácia oboznámila s dostupnými zariadeniami a vybavením pre jednotlivé druhy výcviku, ktoré už niekoľkokrát úspešne využili aj cvičiace jednotky OS SR. Náčelník generálneho štábu navštívil aj špecializované výcvikové a simulačné centrum MUTC, ktoré podobne ako CV Lešť ponúka svoje kapacity aj civilným záchranným a bezpečnostným zložkám pre domáci krízový manažment.

Generálporučík Zmeko sa s generálmajorom Carrom zhodli na potrebe nielen udržiavať súčasnú úroveň spolupráce, ale aj ďalej posilňovať a rozvíjať nové programy a iniciatívy. Jednu z hlavných výziev do roku 2019 predstavuje možnosť spoločného pôsobenia v zahraničných operáciách a ďalšie novo rozpracované projekty spoločnej spolupráce, vojenského výcviku a výmeny skúseností.


Náčelník Generálneho štábu OS SR navštívil Spojené štáty americkéNáčelník Generálneho štábu OS SR navštívil Spojené štáty americkéNáčelník Generálneho štábu OS SR navštívil Spojené štáty americkéNáčelník Generálneho štábu OS SR navštívil Spojené štáty americkéNáčelník Generálneho štábu OS SR navštívil Spojené štáty americké 2Náčelník Generálneho štábu OS SR navštívil Spojené štáty americké 2

Autor: OOd NGš a OdMVS , Foto: autor a INNG - Dátum: 22.10.2018
Čítanosť: 7410
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share