Preskocit navigáciu

Pilotný kurz Counter IED


Pilotný kurz Counter IED
Pilotný kurz inštruktorov výcviku na boj proti improvizovaným výbušným systémom (C-IED) organizovaný v dňoch 21. až 25. septembra 2009 práporom výcviku v Martine ukončilo celkovo 14 inštruktorov Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

„V priestoroch Výcvikovej jednotky vojenských misií Martin sme vykonali kurz takto špecifického zamerania prvý krát,“ povedal veliteľ práporu výcviku podplukovník Jaroslav Schönvický. Ďalej dodal, že kurz bol organizovaný Generálnym štábom Ozbrojených síl SR pod vedením francúzskeho poradcu pre oblasť EOD so zameraním na implementáciu problematiky boja proti improvizovaným výbušným systémom najmä pri výcviku jednotiek vyčleňovaných k nasadeniu do operácií NATO a EÚ.

V priebehu kurzu boli účastníci zoznámení s najnovším trendom použitia (IED) v priestoroch operácie ISAF ako aj s postupmi, ktoré koaličné jednotky používajú k zvýšeniu vlastnej ochrany pred útokmi IED. Zároveň sa účastníci kurzu formou metodických zamestnaní v teréne naučili ako organizovať „IED scenáre“, trénovali nácvik postupov pri IED incidente a pri náleze IED, zdokonaľovali sa v prevencii proti viacnásobnému útoku IED i v hliadkovaní v priestoroch s možným výskytom IED. Získané vedomosti budú schopní uplatniť pri výcviku jednotiek vysielaných do operácií medzinárodného krízového manažmentu.

Pilotný kurz Counter IEDPilotný kurz Counter IEDPilotný kurz Counter IEDPilotný kurz Counter IED

Autor: kpt. Pavol Koškovský , Foto: kpt. Pavol Koškovský - Dátum: 05.10.2009
Čítanosť: 18457
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share