Preskocit navigáciu

Pamätný odznak veliteľa síl v Kandaháre


Pamätný odznak veliteľa síl v Kandaháre
Pri príležitosti ukončenia vyslania na plnenie úloh v operácii ISAF v Afganistane a najmä za výnimočný prínos k prehĺbeniu spolupráce a porozumenia medzi národným kontingentom Slovenskej republiky v operácii ISAF Afganistan a Leteckou základňou Kandahár odovzdal dňa 27. septembra 2009 veliteľ slovenského kontingentu v Afganistane podplukovník Jozef Ševčík pamätný odznak veliteľa síl výcviku a podpory zástupcovi veliteľa Leteckej základne Kandahár kapitánovi letectva Barriemu Thomsonovi (RAF).

Letecká základňa Kandahár (Kandahár Air Field – KAF) je v súčasnosti najväčšou leteckou základňou NATO. Je domovom vyše 300 lietadiel a vrtuľníkov pôsobiacich v operáciách ISAF a Enduring Freedom a na základni pôsobí viac než 20 000 koaličných vojakov zo 16 národných kontingentov. KAF slúži zároveň ako operačná základňa aj pre slovenský kontingent v operácii ISAF. Slovensko tu má takmer polovicu z celkového počtu príslušníkov OS SR v ISAF, medzi ktorými sú príslušníci multifunkčnej ženijnej roty, strážnej jednotky ako aj štábni dôstojníci vo veliteľstvách ISAF a NSE. Multifunkčná ženijná rota SLOVCON pracuje pod operačným riadením zástupcu veliteľa základne KAF v zostave J-4 Engineers s úlohami na odmínovanie priestorov základne a vykonávanie opevňovacích a stavebných prác v prospech KAF.

Operácia ISAF v Afganistane je historicky prvou misiou, v ktorej Sily výcviku a podpory OS SR prevzali zodpovednosť za výber, prípravu a nasadzovanie príslušníkov národného podporného prvku (NSE) dislokovaných v KAF a príslušníkov Operačného výcvikového a styčného tímu v Tarin Kowte, provincia Uruzgan. Veliteľ NSE je zároveň aj veliteľom slovenského kontingentu v operácii ISAF a starším národným predstaviteľom Slovenskej republiky v operácii ISAF.


Autor: mjr. gšt. Ferdinand Muríň , Foto: mjr. Jozef Michalov - Dátum: 05.10.2009
Čítanosť: 18475
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share