Preskocit navigáciu

69. výročie víťazstva nad fašizmom


69. výročie víťazstva nad fašizmom

Príslušníci veliteľstva síl výcviku a podpory si v stredu 7. mája 2014 slávnostným nástupom pripomenuli Deň víťazstva nad fašizmom.
V úvode nástupu zaznela hymna Slovenskej republiky a následne bol prečítaný rozkaz prezidenta Slovenskej republiky k 69. výročiu víťazstva nad fašizmom. Ďalej vystúpil náčelník štábu síl výcviku a podpory plukovník Ján Dreveňák, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol odvahu protifašistickej koalície, ktorá počas druhej svetovej vojny rozdrvila fašizmus.
„Vzďaľujúce sa udalosti druhej svetovej vojny nám nedávajú právo zabúdať na jej priebeh či výsledky. Pripomínať si tieto udalosti dnes, po viac ako polstoročí, nie je samoúčelné. Deň víťazstva nad fašizmom si pripomínajú všetky národy a štáty, ktorých sa dotkli hrôzy druhej svetovej vojny. Toto výročie nie je iba pietnou spomienkou na milióny predčasne vyhasnutých životov a ďalšie desiatky milióny skaličených ľudských osudov. Je symbolom porážky fašisticko-militaristického bloku ako zákonitého výsledku dlhej a krvavej vojny, v ktorej sa rozhodovalo o osude svetovej civilizácie, o osude celého ľudstva,“ zdôraznil vo svojom príhovore plukovník Dreveňák.
Koniec druhej svetovej vojny a víťazstvo nad fašizmom v Európe sa na základe Zákona NR SR 241/1993 Z.z. s účinnosťou od roku 1994 oslavuje na Slovensku dňa 8. mája ako štátny sviatok SR. Tento deň je zároveň aj dňom pracovného pokoja.


69. výročie víťazstva nad fašizmom169. výročie víťazstva nad fašizmom169. výročie víťazstva nad fašizmom169. výročie víťazstva nad fašizmom169. výročie víťazstva nad fašizmom2

Autor: kpt. Ing. Ján BREZULA , Foto: kpt. Ing. Ján BREZULA - Dátum: 07.05.2014
Čítanosť: 8492
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share