Preskocit navigáciu

Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA


Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA

S cieľom oboznámiť sa s aplikovanými zmenami vyplývajúcimi z operačnej úlohy, ku ktorej došlo v septembri 2012, kedy sa zásadne zmenila štruktúra a spôsobilosti Liaison Observation Team Houses (LOT domov) a LOT Coordination Center (LCC), navštívil v dňoch 12. až 14. novembra 2013 Veliteľ síl výcviku a podpory Ozbrojených síl Slovenskej republiky (SVaP OS SR) plukovník gšt. Martin Stoklasa príslušníkov slovenského kontingentu (SLOVCON) operácie EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine.
Po príchode do priestoru operácie veliteľa SVaP privítal veliteľ jednotiek EUFOR generálmajor Dieter Heidecker. Počas prijatia veliteľ Heidecker oboznámil veliteľa SVaP so súčasnou bezpečnostnou situáciou v krajine a otázkami v oblasti riešenia redukcie skladového prebytku zásob zbraní a munície, ktoré paria medzi priority a sú hlavnou prekážkou ďalšieho vývoja ozbrojených síl BiH.
Veliteľ EUFOR poďakoval za príspevok Slovenska v prospech misie ALTHEA, ktorý pozostáva z obsadenia troch LOT domov (Sarajevo, Višegrad, Foča) a veliteľa LCC, ktorý je zodpovedný za koordináciu všetkých 17 LOT domov v celej Bosne a Hercegovine, ako aj obsadenie pozícii v štruktúrach velenia EUROR, NATO a LCC. Podľa slov generálmajora Dietra Heideckera LOT domy sú stále považované za dôležitý prvok vo vývoji a udržaní vzťahov s miestnymi komunitami a úradmi. Veliteľ vysoko ocenil profesionalitu preukázanú príslušníkmi slovenskej jednotky (roty) počas cvičenia OPREH, ako príspevok OS SR v Intermediate Reserve Exercise, Quick Response 2, ktoré sa konalo od 30. augusta 2013 do 13. septembra 2013.
Veliteľ SLOVCON a zároveň veliteľ LCC podplukovník René Ház vo svojom úvodnom brífingu oboznámil veliteľa so štruktúrou a úlohami ktoré plní LCC, konkrétne so štruktúrou , úlohami a rozmiestnením LOT domov v priestore operácie. V závere prezentácie veliteľ LCC predstavil zloženie národného podporného prvku (NSE) pre operáciu ALTHEA.
Plukovník Martin Stoklasa navštívil LOT domovy, ktoré sú dislokované v juhovýchodnej časti krajiny Novo Sarajevo, Višegrad a Foča. Počas návštevy mu velitelia podali brífingy o štruktúre a operačných úlohách jednotlivých LOT domov. Veliteľ SVaP sa osobne stretol s príslušníkmi operácie ALTHEA, ktorí zastávajú pozície v štruktúrach velenia EUFOR a NATO, kde sa priamo oboznámil s úlohami, ktoré plnia na zastávaných postoch.
Veliteľ SVaP v závere návštevy LOT domu vo Višegrade odovzdal spolu s príslušníkmi tímu hračky deťom v miestnej materskej škole. Tie zozbierali deti zo slovenskej materskej školy v Dolnej Súči. Vôľu darovať hračky, s ktorými sa už nehrajú deťom v BiH prejavili po návšteve príslušníkov OS SR v ich materskej škole, kde im porozprávali o svojom pôsobení v zahraničnej operácii ALTHEA. Jednou z odpovedí pani učiteľky na zvedavé otázky detí na pôsobenie vojakov v zahraničí, bola odpoveď: aby aj deti v tejto krajine mohli vyrastať v mieri a so svojimi najbližšími, bez ohrozenia na živote. Zbierka bola kooperáciou učebných osnov MŠ a OS SR, s cieľom pôsobiť na prosociálne správanie u detí.


Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA1Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA1Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA1Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA1Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA2Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA2Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA2Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA2Veliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEAVeliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEAVeliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEAVeliteľ síl výcviku a podpory v operácii ALTHEA

Autor: nrtm. Novomestský , Foto: nrtm. Novomestský - Dátum: 19.11.2013
Čítanosť: 14617
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share