Preskocit navigáciu

V Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej Afrike


V Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej Afrike

V trenčianskom posádkovom klube sa uskutočnila 7. októbra vernisáž výstavy Československé vojsko na Strednom Východe a v Severnej Afrike (1940 – 43).

Na slávnosti privítal jeho vedúci Stanislav Martinák veliteľa Síl výcviku a podpory plukovníka Martina Stoklasu, bývalého náčelníka GŠ OS SR generálmajora v. v. Mariána Mikluša ( v súčasnosti je predsedom Klubu generálom pri trenčianskom posádkovom klube) a ďalších hostí.

Plukovník Stoklasa zdôraznil význam poznania vlastnej vojenskej histórie pre súčasných vojenských profesionálov. Podľa neho by sa práve takýmto spôsobom mali so svojou históriou zoznamovať nielen mladí vojenskí profesionáli, ale aj školská mládež. Výstavu zorganizoval Klub vojenskej histórie protifašistického odboja a základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov ( ZO SZPB) Trenčín 1. Predseda klubu plukovník v. v. Miroslav Ondráš v krátkosti predstavil výstavu, ktorá je venovaná pamiatke čs. vojakov príslušníkov Čs. pešieho práporu 11 – Východného a 220. čs. ľahkého protilietadlového pluku – Východného, ktorí pôsobili v rokoch 1940 až 1943 na Strednom východe a v severnej Afrike. Ich bojová cesta viedla cez Sýriu, Libanon, Palestínu, Egypt až do Líbye. A najslávnejšou kapitolou ich pôsobenia bola obrana prístavného mesta Tobrúk. Plukovník Ondráš vyzdvihol spoluprácu pri príprave výstavy s Vojenským historickým ústavom (VHÚ), veď plukovník v. v. Jozef Bystrický pripravil text na výstavné panely a dobovými fotografiami pomohol Vojenský ústredný archív VHA Praha a Vojenský historický archív Bratislava. Niektoré z nich sú po prvý raz zverejnené.

Trenčiansky klub už pripravil výstavu zameranú na čs. vojakov vo Francúzsku a podľa Miroslava Ondráša chce na budúci rok zorganizovať výstavu o osudoch čs. vojakov vo Veľkej Británii počas druhej svetovej vojny. Výstava je v trenčianskom posádkovom klube otvorená až do konca októbra.


V Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej AfrikeV Trenčíne otvorili výstavu o pôsobení Čs. vojakov na Strednom Východe a v Severnej Afrike

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 08.10.2013
Čítanosť: 9710
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share