Preskocit navigáciu

Boje na Hrone – TEKOV 2013


Boje na Hrone – TEKOV 2013

V posledný júlový víkend sa oblasť Starého Tekova vrátila späť do čias 2. svetovej vojny. Uskutočnila sa tu každoročne organizovaná a stále viac vyhľadávaná historická rekonštrukcia bojov medzi nemeckou a sovietskou armádou.

Nad celým podujatím s názvom „Boje na Hrone 2013“ prevzal záštitu minister obrany Slovenskej republiky Martin Glváč.

Zámerom akcie bolo nielen upriamiť pozornosť na historické udalosti z konca 2. svetovej vojny, ktoré sa odohrali na jar roku 1945 na juhozápadnom Slovensku, v súčasnosti známe ako „bratislavsko-brnianska operácia“, ale zároveň uctiť si pamiatku účastníkov týchto udalostí za prítomnosti širokej verejnosti.

Jednotky Veliteľstva posádky Bratislava - Čestná stráž OS SR a Vojenská hudba OS SR prispeli k významnosti podujatia vykonaním pietneho aktu kladenia vencov k pamätníku bojov v obci Starý Tekov, odohraním štátnej hymny Slovenskej republiky a Ruskej federácie a rovnako hudobným programom, ktorý oživil celkovú atmosféru.

Aj toto podujatie svedčí o tom, že vojenská história má stále viac priaznivcov a verejnosť sa mohla vďaka autentickosti prostredia, ktoré kopírovalo sled časových udalostí prebiehajúcich bojov, preniesť do doby spred takmer 70. rokov. Obdiv a poďakovanie patrí všetkým účastníkom a dúfame, že všetkých záujemcov o dejiny z obdobia 2. svetovej vojny privedie zvedavosť na „bojisko“ opäť o rok.


Boje na Hrone – TEKOV 2013Boje na Hrone – TEKOV 2013Boje na Hrone – TEKOV 2013Boje na Hrone – TEKOV 2013Boje na Hrone – TEKOV 2013Boje na Hrone – TEKOV 2013Boje na Hrone – TEKOV 2013Boje na Hrone – TEKOV 2013Boje na Hrone – TEKOV 2013

Autor: por. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: nrtm. Milan KULICH - Dátum: 29.07.2013
Čítanosť: 14110
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share