Preskocit navigáciu

Čestná stráž a vojenská hudba Ozbrojených síl SR si uctili pamiatku gen. M. R. Štefánika


Čestná stráž a vojenská hudba Ozbrojených síl SR si uctili pamiatku gen. M. R. Štefánika V sobotu 4. mája 2013 sme si pripomenuli 94 rokov od tragickej smrti azda najvýznamnejšieho Slováka, neobyčajného človeka, ktorý svoje životné krédo a lásku k národu zhrnul do troch slov „Veriť, milovať, pracovať “.

Pri príležitosti úmrtia gen. M. R. Štefánika zabezpečili dňa 3. mája 2013 príslušníci Čestnej stráže a Vojenskej hudby pietne spomienkové slávnosti.

„Gen. Milan Rastislav Štefánik bol nielen vojak, politik, vedec, ale aj minister vojny prvého samostatného štátu Čechov a Slovákov a dôležitý činiteľ česko-slovenského národnooslobodzovacieho boja. Narodil sa 21. júla 1880 v Košariskách a tragicky zahynul dňa 4. mája 1919 pri návrate do vlasti v Ivanke pri Dunaji neďaleko Bratislavy. Svoj život zasvätil boju za slobodu, a nebolo nikoho a ničoho, čo by spochybnilo jeho národnú vieru.
Jeho duch mal najvzácnejšie vlastnosti: nezdolnú odvahu, pokojnú odhodlanosť, ktorej sa nemohli dotknúť ani údery osudu a rozvážnu múdrosť, ktorej priamu cestu nenarušila nijaká ziskuchtivá túžba“, spomenul vo svojom prejave člen Matice slovenskej Stanislav Bajaník.


M. R. Štefánik, Slovák telom i dušou, bol pochovaný na Bradle. Nad spoločným hrobom M. R. Štefánika a troch talianskych letcov, ktorí s ním zahynuli, bola navŕšená mohyla z kameňa. Okrem čarokrásneho výhľadu na okolitý kraj, ktorý ponúka, je i symbolom lásky a vďaky Slovákov i Čechov k jednému zo zakladateľov ich spoločného štátu.

Položiť vence k mohyle M. R. Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji a pamiatku obetí si prišli uctiť vedúci Kancelárie prezidenta SR Ján Šoth, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR generálporučík Marián Áč, predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja, europoslankyňa Monika Flašíková Beňová, predstavitelia Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, predstavitelia Matice slovenskej, štatutárny zástupca a správca Nadácie M. R. Štefánika Pavel Šesták, diplomati z Francúzska a Talianska ako aj starostovia a občania okolitých miest a obcí.

Pamiatku na velikána slovenského národa si uctili aj zástupcovia Ozbrojených síl SR, náčelník Štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí Generálneho štábu Ozbrojených síl SR brigádny generál Josef Pokorný a veliteľ Veliteľstva posádky Bratislava plukovník Ján Burda.

aaaa

Autor: por. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ - Dátum: 09.05.2013
Čítanosť: 20706
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share