Preskocit navigáciu

Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach


Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach

Príslušníci čaty radiačného, chemického a biologického prieskumu (rchbps) roty rchbo práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (prRCHBO) z Rožňavy cvičili 8. - 12. apríla v Čereňanoch zručnosti nadstavbovej úrovne s toxickými chemickými látkami.

Zamestnanci Výcvikového, analytického a zásobovacieho centra RCHBO Čereňany pod velením podplukovníka Martina Stanka pripravili cvičenie pre prápor rchbo Rožňava zamerané na plnenie úloh nadstavbovej úrovne zručnosti s toxickými chemickými látkami. Cvičenie odborne riadil podplukovník Oliver Toderiška.

Cvičiaci príslušníci čaty rchbps si precvičili odber vzoriek pomocou odberovej súpravy SOPKOV-A a meranie pomocou diaľkového detektora DDCWA-A. Na prípravných pracoviskách cvičili prípravu na prieskum v smere pochodovej osi vojsk a precvičovali plnenie úloh jednotlivých tímov pri udalostiach typu ROTA.

Príslušníci čaty dekontaminácie roty rchbo pripravili dekontaminačnú zmes vo vozidlách ARS 12M, DEKVOZ a následne dekontaminovali techniku (napr.: Aligator 4x4, C– 180, a i.) zasiahnutú toxickými chemickými látkami pomocou prúdnic a kief. Družstvo zároveň rozvinulo aj pracovisko na dekontamináciu osôb a súčasne vykonali očistu zamorených osôb a výzbroje v bezpečnostnom pásme. V priebehu cvičenia došlo k prieniku toxických chemických látok aj do vnútorných priestorov budov v mieste sústredenia vojsk a bola nutná aj dekontaminácia týchto zamorených interiérov, čím si príslušníci družstva v reálnych podmienkach precvičili úlohy plnené počas kontroly účinnosti dekontaminácie a lokalizácie kontaminovaného miesta.


Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach1Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach1Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach1Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach1Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach2Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach2Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach2Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach2Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach2Rožňavskí chemici cvičili v Čereňanoch v reálnych podmienkach2

Autor: VAaZC RCHBO Čereňany , Foto: VAaZC RCHBO Čereňany - Dátum: 15.04.2013
Čítanosť: 15477
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share