Preskocit navigáciu

Zimné potápanie


Zimné potápanie

Príslušníci prieskumného potápačského družstva seredského ženijného práporu absolvovali v uplynulých dvoch týždňoch náročný praktický výcvik. Jeho veliteľ rotný Michal Ščepko pripomína, že si okrem iného precvičili prieskum zatopených objektov vo vode (utopená kolesová technika, loď a prístav) a zároveň odstraňovanie nebezpečných výbušných objektov pod vodou. Rovnako tak si vojenskí potápači reálne precvičili prácu pri zabezpečení všetkých dôležitých ovládacích prvkov lode, kotviacej v prístave, aby skupina pracujúca pod trupom lode bola v relatívnom bezpečí.

Poveternostné podmienky seredským potápačom, (ktorých posilnil aj ich kolega z michalovskej ženijnej roty slobodník Ján Ridzoň) pripravili náročné podmienky. Veď cvičiaca jednotka, v ktorej nechýba ani skúsený starší potápač desiatnik Igor Molnár a jeho kolega slobodník Ján Albert, pracovala prakticky každý deň v iných poveternostných podmienkach. Jeden deň snežilo, napadlo množstvo snehu, ktorý sa neskôr topil po výdatných dažďových prehánkach. Neskôr ich pri práci pod vodou sprevádzal ľad, vial nepríjemný vietor. Podľa rotného Ščepka však ani takéto podmienky neubrali na kvalite prác uskutočnených pod vodnou hladinou. Potápači často plnili úlohy pod ľadom v studenej vode s takmer 50-kilogramovým výstrojom.

Seredskí potápači, ktorí patria vo svojej oblasti medzi špičku v našich ozbrojených silách, sa s technikami prieskumu a odstraňovania nebezpečných výbušných objektov pod vodou oboznámili a následne precvičili v spolupráci s americkými inštruktormi zo spoločnosti A-T Solutions USA. Všetko si v priebehu roka dôkladne viac krát precvičili. Dnes v tejto činnosti dosahujú veľmi dobrú úroveň.


Zimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanieZimné potápanie

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 18.01.2013
Čítanosť: 10675
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share