Preskocit navigáciu

Vojaci zo ZaSKIS pomohli pri dopravnej nehode


Pomoc vodičovi havarovaného automobilu poskytli 17. decembra 2012 pri obci Melčice príslušníci Základne stacionárnych kominikačných a informačných systémov (ZaSKIS), ktorí boli svedkami nehody počas cesty do práce.

Príslušníci ZaSKIS - podplukovník Daniel Matúš, nadporučík Pavol Jančo, poručíčka Lenka Lastičová a zamestnanec Martin Olejár boli svedkami dopravnej nehody pri ktorej vodič z Nového Mesta nad Váhom nezvládol riadenie svojho motorového vozidla a skončil prevrátený na boku v priekope. Nehoda sa stala v skorých ranných hodinách na trase medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom za obcou Melčice. Náčelník štábu ZaSKIS pplk. Daniel Matúš pohotovo zavolal na tiesňové telefónne číslo 112 a privolal pomoc a npor. Pavol Jančo sa medzitým snažil spolu s ďalším vodičom, ktorý bol tiež svedkom nehody, dostať vodiča z havarovaného auta von, čo sa im nakoniec aj podarilo. Až do príchodu rýchlej zdravotníckej pomoci poskytovali vodičovi z havarovaného auta psychickú podporu.

Slovenský červený kríž uvádza, že takmer každý piaty zranený pri dopravnej nehode zomiera preto, že mu nebola včas poskytnutá účinná pomoc. Najčastejšie je to zadusenie, vykrvácanie alebo šok. K záchrane života stačí často vykonať jednoduchý úkon alebo opatrenie, ktoré môže zvládnuť aj laik bez akýchkoľvek zdravotníckych pomôcok a odborného vzdelania. V 90 % prípadoch všetkých úmrtí na našich cestách je prítomný svedok, ktorý by mohol poskytnúť prvú pomoc a preto je veľmi dôležité nebyť ľahostajný a zastaviť. Príslušníci ZaSKIS zareagovali okamžite a profesionálne, čím naplnili svoje poslanie – pomáhať našim občanom v krízových situáciách.



Autor: por. Lastičová - Dátum: 18.12.2012
Čítanosť: 11389
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share