Preskocit navigáciu

Deň otvorených dverí v Multifunkčnej zásobovacej základni Západ Nemšová


Deň otvorených dverí v Multifunkčnej zásobovacej základni Západ Nemšová       V piatok, 17. augusta 2012 o ôsmej hodine ráno, bol výstrelom z poľného kanóna Strečnianskych hradných delostrelcov otvorený už 9. ročník podujatia “Deň otvorených dverí v Multifunkčnej zásobovacej základni Západ Nemšová”. Účastníkov podujatia v mene organizátorov privítal a pekné zážitky im poprial veliteľ základne pplk. Ing. Vladimír KOTRUS.
      Rozmanitý, pestrý a zaujímavý program, ktorý usporiadetelia pripravili, zaujal deti aj dospelých. Mnohým prítomným mužom sa na chvíľu vrátili spomienky na tú časť ich mladosti, ktorú prežili vo vojenských uniformách.
Silný zážitok, najmä u mladších ročníkov, zanechal rýchly prílet vrtuľníka Mi 17 a zoskok parašutistov. Od tejto chvíle to začalo - vo vzduchu i na zemi.
Členovia Klubu priateľov vojenskej histórie Slovenska pripravili a odohrali veľmi zaujímavé scénky z histórie 1. Československej republiky a bojov počas SNP. Pozornosť návštevníkov vzbudili najskôr medzi nimi nenápadne sa pohybujúcí ľudia v dobovom civilnom oblečení, ktorí prezentovali módu z uvedeného obdobia. Prvá scénka priblížila každodennú situáciu, stupňujúce sa nepokoje a provokácie prerastajúce do pohraničných bojov na hranici medzi Československom a hitlerovským Nemeckom v roku 1938. Druhá ukážka bola situovaná do roku 1944. Znázorňovala boje medzi príslušníkmi 1. čs. armádneho zboru a nemeckého Wehrmachtu, prebiehajúce počas SNP. Všetko bolo prezentované v dobovom oblečení, za použitia autentických zbraní, streliva a techniky. Atmosféra bola umocnená streľbou z ručných zbraní cvičným strelivom a hudbou prezentujúcou dané obdobie.
Členovia Klubu vojenskej histórie ČSĽA z Piešťan predviedli úžasnú dynamickú ukážku z obdobia studenej vojny – fiktívny prepad vojenského objektu diverzantmi za pomoci vlaku. Po urputnom útoku boli diverzanti úspešne odrazení a zneškodnení.
Súbežne prebiehali dynamické ukážky vojenskej historickej techniky napr. sovietske obrnené auto Ba 64, DODGE WC 51, motorka M 72 URAL, MAN 8x8. Vykonávané boli aj ukážky manipulácie so zbraňami. Robot na zneškodňovanie nástražných výbušných systémov z CO EOD Nováky naživo predviedol, čo všetko dokáže. Formou statických ukážok bola prezentovaná výzbroj a technika zavádzaná do výzbroje OS SR. Pre deti boli pripravené športové súťaže a ukážka činnosti pyrotechnikov.
Podujatie bolo v poludňajších hodinách ukončené opäť výstrelom z kanóna a prísľubom takmer 1 500 návštevníkov, že na jubilejnom desiatom ročníku sa o rok opäť všetci stretnú.
     Cieľom usporiadateľov bolo vzájomné zblíženie armády a civilného obyvateľsta a vzbudenie záujmu u detí, ale aj u dospelých o históriu a vojenskú techniku. Návštevníci mali jedinečnú možnosť na jednom mieste a v rovnakom čase vidieť a dotknúť sa najmodernejšej, ale i historickej techniky, výstroje a výzbroje .

fotofotofotofotofoto2

Autor: mjr. Napoky , Foto: mjr. Napoky - Dátum: 24.08.2012
Čítanosť: 13576
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share