Preskocit navigáciu

Chemici neoddychujú


Chemici neoddychujú

Aj napriek letným mesiacom chemici z Výcvikového, analytického a zásobovacieho centra radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (VAaZC RCHBO) v Čereňanoch zabezpečujú plnenie úloh. Príkladom je pracovné stretnutie vojenských špecialistov tohto útvaru s príslušníkmi Maďarských ozbrojených síl k spresneniu septembrového výcviku vo Výcvikovom a testovacom centre RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch, ktoré sa uskutočnilo 18. júla 2012.

Prvý výcvik absolvovali chemici z Maďarska na Slovensku v roku 2008 a od tejto doby sa pravidelne vracajú. Takýto výcvik je svojim zameraním jedinečný, keďže cvičiaci vojaci majú možnosť rozšíriť si svoje zručnosti pri výcviku nielen so simulantmi, ale predovšetkým s reálnymi toxickými chemickými látkami a rádioaktívnymi zdrojmi.
Maďarskí špecialisti RCHBO už tento rok jeden výcvik v marci absolvovali a zúčastnilo sa ho 35 vojakov. Podľa vyjadrenia zástupcu cvičiacich majora Gábora KOVÁCSA, z 93. protichemickej jednotky dislokovanej v Székesfehérváru, v tradícii započatej pred piatimi rokmi chcú pokračovať aj v budúcich rokoch.

Veliteľ VAaZC RCHBO podplukovník Martin STANKO vyzdvihol vysokú profesionalitu príslušníkov Referenčného chemického laboratória, ktorí výcviky zabezpečujú, ich profesionalitu a prístup k predmetným výcvikom zo strany cvičiacich jednotiek.


Chemici neoddychujú 1

Autor: Mgr. Rudolf FIAMČÍK , Foto: VAaZC RCHBO - Dátum: 18.07.2012
Čítanosť: 11518
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share