Preskocit navigáciu

Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie


Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie

 

V dejinách národov a štátov bývajú udalosti, ktoré ani z odstupom času nevyblednú, ale zostávajú natrvalo zapísané v historickom povedomí národa a stávajú sa tak nevyčerpateľným zdrojom jeho poučenia. Takouto významnou udalosťou v novodobej histórii Slovenska zostáva Karpatsko-duklianska operácia, v ktorej sa prejavila nehynúca, heroická, hlboká ľudská túžba po slobode. Vyhlásil to veliteľ síl výcviku a podpory OS SR Peter Vojtek, ktorý sa v dňoch 3 - 4. októbra 2011 zúčastnil osláv 67. výročia Karpatsko – duklianskej operácie na vojenskom cintoríne Dukla v Poľskej republike.

„Ťažkým bojom zodpovedali i veľké materiálne hlavne však ľudské obete, ktoré nemožno ani po 67 rokoch spochybňovať. Naša vďaka patrí príslušníkom 1. a 3. československej samostatnej brigády, 1. tankovej a 2. československej paradesantnej brigády, príslušníkom zvyšných zborových jednotiek i padlým vojakom Červenej armády, ktorých hrdinstvo a obetavosť boli rozhodujúcim predpokladom pre konečný úspech operácie“, povedal veliteľ síl.

Veliteľ síl výcviku a podpory sa v Poľskej republike a na východnom Slovensku zúčastnil aj pietnej spomienky na vojenskom cintoríne v Zarszyne, Nowosielcoch, ďalej pri Pamätníku československých vojakov na Dukle a Pamätníku sovietskej armády a soche armádneho generála Ludvika Svobodu vo Svidníku.


Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly1Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly1Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly1Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly1Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly2Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly2Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly2Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly2Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly3Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly3Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly3Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly3Oslavy 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a dňa obetí Dukly4

Autor: kpt. Ján Brezula , Foto: kpt. Ján Brezula - Dátum: 05.10.2011
Čítanosť: 15428
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share