Preskocit navigáciu

Multifunkčný prápor Hlohovec oslávil 50. výročie založenia


Multifunkčný prápor Hlohovec oslávil 50. výročie založenia

V piatok 30. septembra 2011 si príslušníci Multifunkčného práporu Hlohovec pripomenuli 50. výročie svojej histórie. Na slávnostnom nástupe nechýbal okrem bývalých veliteľov práporu ani veliteľ síl výcviku a podpory generálmajor Peter Vojtek, veliteľ Spoločnej logistickej podpornej skupiny plukovník Peter Banáš a primátor Hlohovca Peter Dvoran.

Na slávnostnom nástupe v Duklianskych kasárňach v Hlohovci udelil súčasný, v poradí už pätnásty veliteľ práporu podplukovník Adrian Melega pamätné odznaky bývalým veliteľom práporu podplukovníkov v.v. Jozefovi Hritzovi, podplukovníkovi v.v. Františkovi Jaszberényimu, podplukovníkovi v.v. Jozefovi Hudákovi a podplukovníkovi Ľubomírovi Podhorcovi. Veliteľ síl generálmajor Vojtek vo svojom príhovore pochválil prápor za zabezpečenie najrozsiahlejšieho a najkomplexnejšieho cvičenia OS SR v ére samostatnosti SR Spoločný cieľ 2010 a za nedávne medzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO Čierny medveď 2011.

Multifunkčný prápor Hlohovec je pripravovaný na nasadenie svojich síl a prostriedkov na zabezpečenie logistickej podpory (poľných služieb, skladovania materiálu a manipulácie s materiálom) jednotkám Ozbrojených síl Slovenskej republiky, EÚ a NATO. Jeho predchodcom bol 53. automobilový prápor s krycím názvom štyri štvorky, ktorý vznikol pred 50 rokmi v posádke Mladá na území Českej republiky a od októbra 1968 pôsobí v Hlohovci. V roku 1983 sa premenoval na 13. prápor materiálového zabezpečenia, v roku 1995 na 1. prápor materiálového zabezpečenia a po zmene v roku 2000 na 1. dopravný prápor sa z neho v roku 2004 stal plne profesionalizovaný multifunkčný prápor Hlohovec.


Multifunkčný prápor oslávil 50. výročie založenia Multifunkčný prápor oslávil 50. výročie založenia Multifunkčný prápor oslávil 50. výročie založenia Multifunkčný prápor oslávil 50. výročie založenia Multifunkčný prápor oslávil 50. výročie založenia 2Multifunkčný prápor oslávil 50. výročie založenia 2

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: šbnrtm. Ľubomír Staš - Dátum: 03.10.2011
Čítanosť: 16095
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share