Preskocit navigáciu

Do operácie EUFOR ALTHEA odchádza 15 profesionálov


Do operácie EUFOR ALTHEA odchádza 15 profesionálov

Vo štvrtok 25. augusta 2011 sa na veliteľstve Spoločnej logistickej podpornej skupiny v Trenčíne rozlúčil veliteľ síl výcviku a podpory generálmajor Peter Vojtek s 15 profesionálnymi vojakmi, ktorí tvoria časť z druhej rotácie LOT tímov a NSE odchádzajúcej pôsobiť do operácie EUFOR ALTHEA do Bosny a Hercegoviny.

Skupinu septembrovej rotácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky do operácie Európskej únie tvoria z veľkej časti najmä príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, ktorí budú pôsobiť v priestore operácie ako členovia styčných a pozorovacích tímov (Liaison and Observation Team-LOT). Spolu s nimi odchádzajú zo Slovenska aj traja dôstojníci do Veliteľstva operácie EUFOR ALTHEA v Sarajeve.

Slávnostného nástupu, počas ktorého boli príslušníkom odchádzajúcej jednotky na čele s veliteľom majorom Ivanom Šimončíkom prečítané personálne rozkazy, sa zúčastnil aj plukovník Peter Banáš veliteľ Spoločnej logistickej podpornej skupiny, ktorá zodpovedá za prípravu a nasadenie vojakov do operácie EUFOR ALTHEA. Kontrola pripravenosti pred nasadením do zahraničnej misie prebehla bez nedostatkov a odchádzajúca jednotka sa podpisom dekrétu o prepodriadení stáva v čase nasadenia jednotkou spadajúcou pod Centrum riadenia operácií Štábu pre operácie Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Septembrová rotácia, ktorá bude ako posledná vyslaná na pol roka, tie ostané už budú 9 mesačné, bude v Bosne a Hercegovine pôsobiť na základe uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky č. 190 z 24. novembra 2010 a vystrieda tak časť z 33 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. ktorí plnia úlohy v priestore operácie ako členovia styčných a pozorovacích tímov (Liaison and Observation Team-LOT).

Slovenská republika je od 28. februára 2011 veliacou krajinou v regióne Juh v rámci medzinárodnej operácie európskej únie EUFOR/ALTHEA v Bosne a Hercegovine. V sektore regionálneho koordinačného centra JUH pôsobia 3 slovenské styčné pozorovacie tímy dislokované v priestoroch Višegrad, Novo Sarajevo a Foča. K ich povinnostiam patrí monitorovanie bezpečnostnej situácie, kontakt s miestnym obyvateľstvom a demonštrácia prítomnosti bezpečnostných jednotiek EÚ.


Do operácie EUFOR ALTHEA odchádza 15 profesionálov Do operácie EUFOR ALTHEA odchádza 15 profesionálov Do operácie EUFOR ALTHEA odchádza 15 profesionálov Do operácie EUFOR ALTHEA odchádza 15 profesionálov Do operácie EUFOR ALTHEA odchádza 15 profesionálov 2Do operácie EUFOR ALTHEA odchádza 15 profesionálov 2

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 25.08.2011
Čítanosť: 16415
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share