Preskocit navigáciu

Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX


Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX

V dňoch 2. - 4. augusta 2011 vyvrcholil cvičením CULMEX národný výcvik kľúčového personálu pripravujúceho sa na pôsobenie v operačnom výcvikovom a styčnom tíme pre bojové zabezpečenie (CSS OMLT) v operácii ISAF. Cvičenie CULMEX bolo vedené na posádkovom cvičisku v Sučanoch príslušníkmi Výcvikovej jednotky vojenských misií (VJVM) Práporu výcviku z Martina.

Cieľom cvičenia bolo pripraviť príslušníkov tímu na vykonávanie vojenského rozhodovacieho procesu, realizovať prípravu a samotné vykonanie zásobovacieho konvoja a preveriť ich reakcie na rôzne incidenty. V snahe priblížiť sa reálnym podmienkam operácie, boli presuny konvojov po dohode so samosprávami vedené aj cez obce v okolí Martina. Počas presunov boli rozohrávané rôzne situácie z reálneho života operácie ISAF ako vykonanie nástrelu, odpálenie nástražného výbušného systému (IED), kontakt s protivníkom a kontakt s miestnym obyvateľstvom. Počas cvičenia musel tím privolať leteckú zdravotnícku pomoc MEDEVAC/CASEVAC, precvičiť zásady podávania prvej pomoci a prácu s GPS, použiť systém hlásenia, zopakovať zásady rádiovej komunikácie v anglickom jazyku, vyjednávania a práce s tlmočníkmi a to všetko podľa zásad vedenia operácií proti povstaniu (COIN – counter insurgency).

Záver prípravy vo VJVM patril praktickému nácviku mentorovania príslušníkov afgánskej národnej armády (ANA), čo bude vlastne hlavnou úlohou tímu počas jeho nasadenia v operácii.

Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX vykonané v súčinnosti s vrtuľníkovým krídlom v Prešove za organizačnej podpory jednotiek Práporu výcviku bolo poslednou previerkou tímu pred jeho odchodom na nadnárodný výcvik do JMRC Hohenfels. V tomto výcvikovom zriadení NATO posilní náš tím 5 príslušníkov Národnej gardy Indiana a ukončí tak druhú fázu výcviku pred decembrovým nasadením do operácie.


Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX  2Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX  2Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX  2Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX  2Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX 3Záverečné cvičenie OMLT pod názvom CULMEX 3

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: VJVM - Dátum: 03.08.2011
Čítanosť: 19187
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share