Preskocit navigáciu

Noví velitelia logistických práporov v Martine a Hlohovci


Noví velitelia logistických práporov v Martine a Hlohovci

Od utorka 31. mája 2011 majú sily výcviku a podpory a priamo ich výkonná logistická zložka dvoch nových veliteľov. Na slávnostnom nástupe v Martine bol ustanovený do funkcie veliteľa Opravárenského práporu v Martine podplukovník Daniel Ličko a počas slávnostného nástupu v Hlohovci prevzal funkciu veliteľa Multifunkčného práporu Hlohovec podplukovník Adrián Melega.

Slávnostného aktu prevzatia funkcie oboch veliteľov sa zúčastnil aj veliteľ síl výcviku a podpory generálmajor Peter Vojtek. „Na pozície veliteľov práporov výkonnej logistiky dnešným dňom nastupujú profesionáli a odborníci, ktorí sa logistike venujú dlhé roky. Verím, že ich odborné skúsenosti i manažérske rozhodovanie, bude prínosom nielen silám výcviku a podpory ale aj útvarom pozemných či vzdušných síl, ktoré v rámci nasadenia do NRF alebo BG zabezpečujú,“ povedal generálmajor Vojtek pri ustanovení veliteľov do funkcií, poďakoval im za doterajšie plnenie úloh a poprial veľa úspechov na nových funkciách. Zároveň dodal, že pri plnení úloh musia myslieť na úsporné opatrenia a efektívne čerpanie finančných prostriedkov.

Podplukovník Ličko aj podplukovník Melega spoločne viedli Multifunkčný prápor v Hlohovci. Daniel Ličko bol jeho veliteľom od roku septembra 2009 a predtým pôsobil ako náčelník logistiky Veliteľstva posádky Bratislava a zástupca veliteľa a náčelník Opravárenského práporu v Martine. Adrián Melega bol zástupcom veliteľa Multifunkčného práporu Hlohovec tri roky a predtým tam pôsobil dva roky ako náčelník štábu veliteľstva práporu.

Oba výkonné prápory logistiky, opravárenský i multifunkčný, sú v súčasnej dobe pripravené na nasadenie kdekoľvek v oblasti pôsobenia NATO a EÚ. Multifunkčný prápor zabezpečuje poľné služby a zásobovanie síl, a roty opravárenského práporu dokážu vykonať bežné opravy, rutinnú a štandardnú údržbu i vyslobodiť poškodenú techniku v prospech síl vyslaných na vedenie mnohonárodnostných vojenských operácií. Historicky však ich korenie siahajú až do polovice minulého storočia. Takmer 50 ročná história Multifunkčného práporu začala v auguste 1961 vznikom 53. automobilového práporu, ktorý sa v októbri 1968 redislokoval do posádky Hlohovec. V rámci reorganizačných zmien sa niekoľko krát premenoval aby v roku 2004 zmenil názov na Multifunkčný prápor Spoločnej logistickej podpornej skupiny a prešiel na profesionálnu službu. Opravárenský prápor v Martine je historicky spätý so vznikom divíznych pojazdových tankových opravovní, ktoré vznikli v roku 1950 v posádke Malá (ČR) a v roku 1968 boli už ako 1. prápor opráv techniky premiestnené na Slovensko do posádky Martin.


Noví velitelia logistických práporov v Martine a HlohovciNoví velitelia logistických práporov v Martine a HlohovciNoví velitelia logistických práporov v Martine a HlohovciNoví velitelia logistických práporov v Martine a HlohovciNoví velitelia logistických práporov v Martine a Hlohovci 2Noví velitelia logistických práporov v Martine a Hlohovci 2Noví velitelia logistických práporov v Martine a Hlohovci 2Noví velitelia logistických práporov v Martine a Hlohovci 2

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: Mlfpr, Oprpr - Dátum: 01.06.2011
Čítanosť: 19785
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share