Preskocit navigáciu

90. výročie ukončenia 1. sv. vojny


90. výročie ukončenia 1. sv. vojny

Deväťdesiate výročie ukončenia prvej svetovej vojny a Deň veteránov si včera, 11. novembra 2008,  pripomenuli aj predstavitelia vojenských útvarov trenčianskej posádky veliteľ pozemných síl generálmajor Milan Maxim a zástupca síl výcviku a podpory brigádny generál Juraj Krištofoviť na slávnostnom akte kladenia vencov ku pamätníku desiatnika amerického letectva Rolanda W. Morina v Kamennej doline pri Trenčianskych Tepliciach.

„Stretli sme sa tu dnes pri pamätníku, ktorý je venovaný pamiatke Rolanda W. Morina. Ten ako jediný z posádky amerického bombardéra B-24 Liberátor nemeckú paľbu neprežil. Tento statočný americký vojak – letec, ktorý v Amerike na Rhode Islande zanechal ženu a malého osirelého syna s nádejou, že sa po vojne opäť stretnú, prispel svojím smutným, no zároveň hrdinským príbehom do kaleidoskopu oslobodzovania Československa spod fašistickej okupácie,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva obrany Slovenskej republiky Daniel Duchoň. „Dnes, pri príležitosti 90. výročia ukončenia prvej svetovej vojny a Dňa veteránov, vzdávam hold a úctu nie len R. W. Morinovi, ale aj všetkým tým, ktorí položili svoj život vo svetových vojnách a medzinárodných konfliktoch v mene pravdy a spravodlivosti. Rád by som ale pripomenul aj všetky civilné obete vojnových konfliktov vrátane tých, ktorých krajina či domov sa aj v týchto dňoch zmieta v ťažkých kritických chvíľach. Verím a dúfam, že aj títo ľudia sa budú môcť čo najskôr zobudiť do tichého rána, rána istoty, pokoja a mieru,“ dodal Daniel Duchoň.

„Okrem desiatnika Rolanda W. Morina bojovalo na Slovensku mnoho ďalších odvážnych pilotov a iných Američanov,“ pripomenul vo svojom príhovore veľvyslanec USA v SR Vincent Obsitnik a dodal: „Stáli po boku Slovákov v Slovenskom národnom povstaní, aby zbavili svet nacistickej agresie. V mene amerického ľudu chcem vysloviť vďaku a uznanie slovenským, americkým, a spojeneckým veteránom, ktorí sa pred 64 rokmi obetovali, aby svetu priniesli slobodu.“  Desiatnik Roland W. Morin bol jedným z 9-člennej posádky bombardéra B-24J, ktorý spolu s ostatnými lietadlami 764. letky 461. bombardovacej skupiny vzdušných síl Spojených štátov amerických vzlietol 17. decembra 1944 z letiska v Taliansku. Ich cieľom bolo zbombardovanie rafinérie v Nemeckom Odertali. Neďaleko obce Omšenie bol však zostrelený nemeckým bojovým lietadlom. Po skončení druhej svetovej vojny, v júni 1945, boli pozostatky desiatnika Rolanda W. Morina prevezené na americký cintorín La Fontain vo Francúzsku, kde skončila cesta odhodlaného mladého amerického vojaka – hrdinu.


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: www.mosr.sk , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 12.11.2008
Čítanosť: 17276
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share