Preskocit navigáciu

NSE pre Afganistan


NSE pre Afganistan

Historicky prví príslušníci Národného podporného elementu (NSE) nasadení do misie ISAF v Afganistane sa spoločne s personálom pre misie ISAF a UNFICYP v piatok 5. septembra 2008 na slávnostnom nástupe v Kasárňach SNP v Martine lúčili so svojimi blízkymi rodinami, kamarátmi a kolegami.

S vojakmi septembrovej rotácie oboch misií sa rozlúčil okrem predstaviteľov Generálneho štábu OS SR generálporučíka Petra Gajdoša a generálmajora Jaroslava Vývleka aj zástupca veliteľa síl výcviku a podpory brigádny generál Juraj Krištofovič, ktorý zdôraznil, že „samostatný národný podporný element bude historicky prvý krát pomocnou rukou, ktorá veliteľom v misii zjednoduší cestu k úspešnému splneniu misie a vojakom dovolí plne sa sústrediť na zverené úlohy v náročných podmienkach Afganistanu.“

tyria príslušníci NSE z pôsobnosti síl výcviku a podpory sú zaradení do nového príspevku ozbrojených síl SR v operácii ISAF, v celkovom počte 51 vojakov Ozbrojených síl SR, spolu strážnou jednotkou tábora Tarin Kowt a personálom pre holandský provinčný rekonštrukčný tím (PRT). Veliteľ národného podporného prvku je zároveň najvyšším vojenským predstaviteľom Ozbrojených síl SR v priestore operácie. Operačne budú pôsobiť z tábora v Kandaháre a logisticky zabezpečovať všetky jednotky Ozbrojených síl SR v misii ISAF.

Rozšírenie misie ISAF nasledovalo po samite NATO v Bukurešti, kde delegácia prezidenta SR vyhlásila ďalšie posilnenie vojenských spôsobilostí OS SR v operácií ISAF a následnom schválení Uznesenia Národnej rady SR č. 901 z 19. júna 2008 v ktorom prešiel návrh na zmenu mandátu a navýšenie celkového počtu na 246 príslušníkov OS SR v operácii ISAF v Afganistane.


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 08.09.2008
Čítanosť: 18117
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share