Preskocit navigáciu

V rodnom dome M. R. tefánika


V rodnom dome M. R.  tefánika

Múzeum Milana Rastislava tefánika a mohylu na Bradle navštívilo v stredu 11. júla 2007 takmer 40 príslušníkov síl výcviku a podpory s veliteľom síl generálmajorom Jánom Kačmárom spolu s vojenskými veteránmi združenými v zväze vojakov Slovenskej republiky.

 

Po prednáške o živote a diele Milana Rastislava tefánika z úst PhDr. Dušana KOVÁČA DrSc. bola návšteva rodného kraja slovenského generála pokračovaním na ceste za poznaním. Dedina Košariská a jeho rodný dom bol prvou zastávkou. Priamo v Múzeu M. R. Sťefánika v Košariskách všetkých privítal riaditeľ a celým jeho obsahom odborným výkladom sprevádzali jeho zamestnankyne. Najviac zaujali tefánikove vojenské uniformy, dary z jeho ciest po svete a model lietadla Caproni, na ktorom tragicky zahynul 4. mája 1919 pri návrate na Slovensko. Po zhliadnutí zaujímavých fotografií zo tefánikovho života v priestoroch múzea sa všetci presunuli k mohyle na 543 metrovom vrchu Bradlo. Veliteľ síl generálmajor Kačmár položil kyticu kvetov ako spomienku a pán Mgr. Peter Pavol Uhlík zo Spoločnosti M. R. tefánika všetkým objasnil detaily no porozprával i o zaujímavých faktoch z histórie jej budovania.

 

„Milan Rastislav tefánik bol veľký človek slovenského národa, na ktorého nesmieme zabúdať,“ povedal veliteľ síl na mohyle a vyjadril presvedčenie, že ešte v priebehu tohto roka bude súčasťou expozície na veliteľstve síl aj časť z jeho artefaktov.


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: sekretariát VSVaP - Dátum: 12.07.2007
Čítanosť: 16546
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share