Výcvik inštruktorov COIN operácií


Výcvik inštruktorov COIN operácií

V dňoch 11. až 15. apríla 2011 bol v priestoroch Práporu výcviku Martin organizovaný týždenný výcvik v oblasti vedenia protipovstaleckých operácií (COIN - Counter-Insurgency) za účasti profesionálnych vojakov z jednotlivých zložiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Výcvik realizovaný pod záštitou Výcvikovej jednotky vojenských misií prebiehal vďaka spolupráci s príslušníkmi Národnej gardy štátu Indiana.

Päťdňový výcviku v anglickom jazyku obsahoval témy ako základné informácie o priestore operácie ISAF v Afganistane, kultúrne povedomie krajiny, hlavné úlohy poddôstojníkov v COIN operáciách, základné postupy pri zisťovaní a zneškodňovaní nástražných výbušných systémov a taktiež protipovstalecké opatrenia COIN operácií. Účastníkom kurzu boli prezentované najnovšie postupy a techniky v oblasti COIN používané v armáde USA. Výcvik bol vedený troma štábnymi nadrotmajstrami (CSM) Rodney A. Spade, Jack R. Hewitt a Robert L. Goodin, ktorých po príchode k práporu výcviku privítal veliteľ práporu podplukovník Petrík. Americkí inštruktori slúžiaci v armáde USA takmer 30 rokov, majú rozsiahle teoretické vedomosti a bohaté praktické skúsenosti v oblasti COIN operácií, ktoré získali počas pôsobení v operáciách medzinárodného krízového manažmentu.

Výcviková jednotka vojenských misií, ktorá je súčasťou martinského práporu výcviku, týmto výcvikom nadviazala na veľmi dobrú spoluprácu v rámci nadnárodných príprav kľúčového personálu do operácií medzinárodného krízového manažmentu.


Výcvik inštruktorov COIN operácií 2

Autor: kpt. Pavol Koškovský , Foto: kpt. Pavol Koškovský - Dátum: 14.04.2011
Čítanosť: 26232
Verzia pre tlač

Skočiť na menu