Preskocit navigáciu

tyri roky v Ozbrojených silách SR


 tyri roky v Ozbrojených silách SR

Dnešný deň s podtitulkom "slávnostný" pre sily výcviku a podpory.

 

"1. júla 2002 vznikli sily výcviku a podpory na základe zákona č. 321/2002 o ozbrojených silách Slovenskej republiky s jasným cieľom. Združiť 4 hlavné oblasti pod jedno veliteľstvo a dovoliť tak silám pozemným a vzdušným dokonale sa venovať výcviku. Pod svoje krídla sme ukryli výcvik, logistiku, spojenie i vojenské pocty " odznelo z úst veliteľa síl generálmajora Jána Kačmára na dnešnej tlačovej konferencii.

 

4607 vyškolených profesionálnych vojakov za štyri roky sú vizitkou veliteľstva výcviku so sídlom v Martine. Základná a odborné výcvikové školy v Martine, Mokradi a Košiciach ako i poddôstojnícka akadémia v Martine sú nosnými piliermi tohto úspechu. Druhou zvládnutou oblasťou je centralizovaný systém riadenia všetkých výcvikových priestorov z hlavného Vojenského výcvikového priestoru Lešť. A práve na Lešti v roku 2007 spustíme Spoločné bojové výcvikové centrum pre výcvik s bojovou streľbou, manévrový výcvik so živou simuláciou a pre bojový štábny výcvik s podporou výpočtovej techniky.

 

Redukciu prebytočných logistických štruktúr a vytvorenie multifunkčnej logistiky úspešne zvládlo Veliteľstvo logistiky v Trenčíne. V súčasnosti pracuje na transformácii desiatich materiálových tried na päť tried zásob a plne zabezpečuje našich vojakov v zahraničí, čo objasnil aj veliteľ plukovník gšt. Anton Goffa.

 

Dvanásť informačných systémov v reálnej testovacej a pilotnej prevádzke, sprevádzkovanie novovybudovanej telekomunikačnej a dátovej siete ako i zabezpečenie satelitného spojenia s jednotkami ozbrojených síl v zahraničí je len časť štvorročnej práce Spojovacieho veliteľstva so sídlom v Novom Meste nad Váhom. Je garantom spojenia pre rezort obrany a zavádza jednotný webový portál pre jednotlivé zložky ozbrojených síl.

 

"Vojak, to je predovšetkým vojenská uniforma a niet krajšej ako majú členovia čestnej stráže Ozbrojených síl" zdôraznil generálmajor Ján Kačmár pri úvode k Veliteľstvu posádky Bratislava. Práve príslušníci jednotky čestnej stráže sa podieľali na oslavách vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie v apríli 2004 a zabezpečovali i bilaterálne stretnutie prezidentov USA a Ruskej federácie so všetkými vojenskými poctami vo februári 2005. Vojenské hudby, ako hybná sila Veliteľstva posádky Bratislava, sa stali neodmysliteľnou súčasťou na vyradeniach vojenských škôl a sprevádzali ťažké lúčenia a odchody vojakov do misií.

 

Po tlačovej besede usporiadal veliteľ síl slávnostný obed pre pozvaných hostí a pamätnou mincou pri príležitosti 4 rokov pôsobenia síl výcviku a podpory odmenil profesionálnych vojakov na slávnostnom zhromaždení v Kultúrnom a metodickom centre ozbrojených síl v Trenčíne.


FotoprilohaFotopriloha

Autor: sekretariát VSVaP - Dátum: 22.06.2006
Čítanosť: 20883
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share