Preskocit navigáciu

Nácvik pomoci pri jarných záplavách na území Slovenska


Nácvik pomoci pri jarných záplavách na území Slovenska

Pod taktickým námetom cvičenia, kedy počas končiacej zimy boli zaznamenané rekordné úhrny snehových zrážok vo vysokohorských a horských oblastiach stredného, východného Slovenska a Oravy a následnom prudkom oteplení došlo k náhlemu topeniu snehu a lokálnym záplavám v horných častiach povodí riek Orava, Váh, Poprad a Hornád, plánovali v dňoch 2.-.3. marca 2011 príslušníci veliteľstva síl výcviku a podpory nasadenie síl a prostriedkov v krízových oblastiach Slovenska.

V rámci čiastkového nácviku vyhlásením mimoriadnej situácie v postihnutých mestách, kde došlo k obetiam na životoch a materiálnym škodám vo výške niekoľko miliónov eur, sa sily výcviku a podpory pripravovali na splnenie požiadaviek krízových štábov. Príslušníci skupín velenia si precvičovali veliteľsko-štábne postupy pre vyčlenenie síl a prostriedkov na okamžité použitie v počtoch 16 a 20 profesionálnych vojakov s technikou, ktorí sa budú podieľať na navršovaní hrádze na kritických úsekoch rieky Váh a na stavbe záchytných táborov pre osoby z evakuovaných obcí. Po zasadaní Ústredného krízového štábu a po prerokovaní žiadostí o poskytnutie pomoci jednotlivých krízových štábov v postihnutých oblastiach NGŠ OS SR nariadil veliteľovi síl vyčleniť sily a prostriedky, logistickej podpory, odbornej, zdravotníckej a technickej pomoci.

Profesionálni vojaci zaradení do skupín pre uvádzanie do pohotovosti splnili ciele čiastkového nácviku po prijatí rozkazu na uvedenie do stupňa pohotovosti.


Nácvik pomoci počas jarných záplav na území Slovenska Nácvik pomoci počas jarných záplav na území Slovenska Nácvik pomoci počas jarných záplav na území Slovenska

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: ilustračné foto - Dátum: 03.03.2011
Čítanosť: 18170
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share