Preskocit navigáciu

Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 2010


Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 2010

V Martinskom práporu výcviku prebehlo v dňoch 22. – 23. februára veliteľské zhromaždenie veliteľa Síl výcviku a podpory OS SR za účasti hlavných funkcionárov útvarov, zariadení a veliteľstva síl výcviku a podpory (SvaP). Hlavnou časťou prvého prvý dňa bolo vyhodnotenie splnenia úloh výcvikového roku 2010 v silách výcviku a podpory, ktoré vykonal veliteľ SVaP generálmajor Peter VOJTEK po príchode vzácnych hostí - zástupcu Náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajora Jaroslava Vývleka a zástupcu veliteľa Vzdušných síl OS SR brigádneho generála Ľubomíra Svobodu.

„Úlohy výcvikové roka 2010 sily výcviku a podpory splnili i napriek pretrvávajúcemu nedostatku finančných zdrojov,“ zdôraznil veliteľ vo svojom vyhodnotení a postupne bilancoval činnosti SvaP v závislosti od troch hlavných priorít SvaP v roku 2010.

„Naše príspevky do operácií medzinárodného krízového manažmentu (MKM) ISAF v Afganistane a EÚ ALTHEA v Bosne a Hercegovine sme zabezpečili bez nedostatkov a vďaka kvalitnej príprave na území SR aj bez nutného striedania personálu počas rotácií,“ povedal generálmajor Vojtek a potvrdil, že pod výborné výsledky sa podpísala najmä kvalitná príprava pred misiou, ktorá bola v gescii síl výcviku a podpory. „Z dvoch príspevkou do operácie ISAF, NSE (národný podporný prvok) a CSS OMLT (operačný výcvikový a styčný tím pre bojové zabezpečenie), prechádza práve CSS OMLT v súčastnosti radikálnymi zmenami, kedy pripravujeme tím v rozšírenej podobe v spolupráci s Národnou gardou štátu Indiana a OS Austrálie,“ zdôraznil veliteľ a pripomenul, že ďalším dôležitým mementom zmien je príspevok do operácie EÚ Althea v Bosne a Hercegovine. Namiesto 35 príslušníkov strážnej čaty, ktorých prácu ocenil Minister obrany SR aj veliteľ talianskeho kontingentu v Bosne a Hercegovine, museli po zmene mandátu sily vycvičiť a logisticky zabezpečiť jednotku styčných a pozorovacích tímov (LOT).

Priorita udržať medzinárovné záväzky voči NATO a EÚ bola silami výcviku a podpory i napriek dosiahnutiu Combat Ready pripravovaných jednotiek splnená s obmedzením. Deklarovaná jednotka NSE mechanizovanej prápornej skupiny, bola preverená na cvičenia JOINT GOAL 2010 na Záhorí a samostane bola vykonaná aj 1. čast certifikácie NSE práporu RCHBO. Významnou úlohou, splnenou v plnom rozsahu, bolo zaradenie poľsko slovenskej bojovej skupiny (Pol-Svk BG) EÚ do operačnej pohotovosti v prvom polroku 2010.

Poslednou no nemenej dôležitou prioritou výcvikového roka 2010, smerom k obyvateľom Slovenskej republiky, bolo splniť úlohy domáceho krízového manažmentu. „Môžem potvrdiť, že úlohy v danej oblasti boli splnené, kedy sa príslušníci SVaP postupne podieľali v mesiacoch máj, jún a august na prácach počas povodní a pri odstraňovaní ich následkov,“ povedal veliteľ síl a zôdraznil, že celkovo bolo nasadených 1100 príslušníkov SvaP a viac ako 100 kusov techniky pri navyšovaní protipovodňových hrádzí, evakuáciách osôb, budovaní náhradných premostení a pod.

Po vyhodnotení veliteľa, na záver ktorého poďakoval všetkým profesionálnym vojakom i zamestnancom za odovzdanú prácu a vysoko profesionálny prístup ku plneniu úloh, pokračovalo veliteľské zhromaždenie praktickými ukážkami učebno výcvikových zariadení práporu výcviku Martin a v rámci druhého dňa i odbornými prednáškami z rôznych oblastí ako napr. Prevencia kriminality očami vojenskej polície, strategické hodnotenie obrany ako dôležitý dokument posledných dní či prednáška o nasaditeľnom komunikačnom modele DCM prezentovaná predstaviteľom Generálneho štábu OS SR.


Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20101Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20101Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20101Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20101Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20102Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20102Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20102Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20102Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20103Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20103Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20103Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20103Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20104Sily výcviku a podpory hodnotili výcvikový rok 20104

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 24.02.2011
Čítanosť: 19452
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share