Preskocit navigáciu

Základný vojenský výcvik budúcich profesionálov


Základný vojenský výcvik budúcich profesionálov

Je 5.30 ráno 20. januára 2010 a v martinskom Prápore výcviku začína ďalší výcvikový deň roty základného vojenského výcviku. 79 čakateľov sa v kasárňach na Severe pripravuje na povolanie profesionálneho vojaka Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

„V priebehu 9 týždňov prejdú všetci čakatelia v prípravnej službe základným vojenským výcvikom, ktorý obsahuje teoretickú prípravu na učebni i praktický výcvik v teréne,“ povedal veliaci roty základného vojenského výcviku nadrotmajster Jozef Mižák a dodal, že každý z čakateľov bude musieť zvládnuť základné témy taktickej, streleckej, poradovej, topografickej, spojovacej, chemickej, ženijnej či telesnej a zdravotnej prípravy. „Obsahovo je to pre ľudí, ktorí nikdy s týmito oblasťami do styku neprišli náročné, ale teoretické zvládnutie témy je pre praktické osvojenie si zručností nevyhnutným predpokladom,“ zdôraznil Mižák. Na všetkých čakateľov, ktorí úspešne zvládnu výcvik a nebudú vyradení v jeho priebehu, čaká preverenie zo základných bojových zručností a záverečné prežitie roty základného vojenského výcviku na posádkovom cvičisku v Sučanoch. Tam budú počas 24 hodinového nasadenia v teréne reálne plniť úlohy a budú musieť zužitkovať všetko čo sa v základnom výcviku naučili.

Základný vojenský výcvik v martinskom Prápore výcviku je po ukončení povinnej základnej vojenskej služby v januári 2006 prvým kontaktom budúceho profesionála s reálnym prostredím Ozbrojených síl Slovenskej republiky.



Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP , Video: kpt. Richard Hlavňa - Dátum: 25.01.2011
Čítanosť: 30252
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share