Preskocit navigáciu

Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch


Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch
30 špecialistov chemických odborností (RCHBO) Ozbrojených síl Slovinska cvičí v dňoch 10. až 14. mája 2010 s reálnymi toxickými látkami v priestoroch Výcvikového a testovacieho centra RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch.

Slovinský chemici tak majú jedinečnú možnosť pracovať s reálnym zamorením prirodzeného prostredia cvičiska, kde sa nachádza cvičná vojenská technika. V pondelok a utorok sa zoznamovali s prostredím a vykonávali nácviky, aby v stredu mohli cvičiť s náhradnými toxickými látkami a vo štvrtok naostro s reálnymi toxickými látkami vyrábanými vo Výcvikovom, analytickom a zásobovacom centre RCHBO v Čereňanoch. Niekoľko chemických tímov riadených veliteľom chemického laboratória slovinským kapitánom Stanislavom Brezarom vykonáva v priestoroch cvičiska úlohy rekognoskácie prostredia a detekcie nebezpečných chemických látok na povrchoch akými sú plast či pôda. Simulované majú zamorenie studne a preto odoberajú vzorky vody, v ktorých zisťujú prítomnosť škodlivých látok. Na ďalších pracoviskách vykonávajú dekontamináciu osôb a techniky po zasiahnutí toxickými látkami. Slovinský tím so sebou priviezol aj mobilné laboratórium, kde chemickí špecialisti v priebehu celého cvičenia spracovávajú analýzu reálnych toxických látok.

„Naše výcvikové a testovacie centrum potvrdzuje dobré meno vo svete a týmto cvičením nadväzujeme na minuloročnú úspešnú spoluprácu so zahraničnými partnermi,“ povedal major Branislav Husovský, zástupca veliteľa Výcvikového, analytického a zásobovacieho centra RCHBO Čereňany. Práve útvar z Čerenian je riadiacim a zabezpečujúcim prvkom celého cvičenia, ktoré odborne zastrešuje 11 zamestnancami Referenčného chemického laboratória. „Slovenská strana zabezpečuje cvičisko, odborný dohľad a logistický servis ale cvičenie si samostatne riadi slovinská strana,“ dodal Husovský.

Cvičenie Ozbrojených síl Slovinska je prvým ale určite nie posledným v tomto roku. Záujem ako i predbežné dohovory k vykonaniu cvičenia vykonali predstavitelia Maďarska, Belgicka a Francúzska, ktorí plánujú cvičiť na Slovensku ešte do konca výcvikového roka 2010.

Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v KostoľanochChemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v KostoľanochChemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v KostoľanochChemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v KostoľanochChemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch2Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch2Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch2Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch2Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch3Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch3Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch3Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch3Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch4Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch4Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch4Chemickí špecialisti zo Slovinska cvičia v Kostoľanoch4

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 13.05.2010
Čítanosť: 25657
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share